Община град Добрич Ви кани на премиерата на романа "Не умирай вместо мен" на Неда Антонова

Община град Добрич Ви кани на премиерата на романа "Не умирай вместо мен" на Неда Антонова , снимка 1

На 15 март от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ Община град Добрич и Сдружение на писателите – Добрич организират премиера на книгата на Неда Антонова – „Не умирай вместо мен“. Представянето ще направи Драгомил Георгиев – литературен критик.

„Не умирай вместо мен, брате, защото смъртта за родината е най-сладката награда за един довчерашен роб!
Това е откровението на тази книга. Годината е 1885-та. Сръбско-българската война. Не война е това, а всенароден празник, съпроводен със задължителното за всеки празник жертвоприношение: стотици убити и хиляди ранени... И моите герои, жителите на едно село - са капката, в която се оглежда океанът на българската душа.

А във войската - цяла България: редовна армия и доброволци с цървули; стари учители и ученици от Петропавловската семинария; овчари с ямурлуци и госпожи с червенокръстки ленти на ръкава...

Всички заедно летят към Сливница... А там болка, студ, смърт, още смърт, много смърт... И победа! И любов! Любят се когато и както сварят, за минутка макар, но като завинаги...
И понеже войната им обещава само смърт, те един на друг си обещават вечност. И я дочакват. Онази вечност, с която само народната памет може да се отплати.
И накрая мир, трева и взрив от новородени момчета, както става след всяка война.
Животът не обича да губи.“

Неда Антонова

Организаторите канят гражданите на Добрич да посетят събитието. Входът е свободен.

 

Нагоре