Нека заедно отпразнуваме 25 септември – Деня на Добрич!

Нека заедно отпразнуваме 25 септември – Деня на Добрич!, снимка 1

На 25 септември – Денят на Добрич, нашият град ще отбележи 77 години от подписването на Крайовският договор (7 септември 1940 г.), възвърнал Южна Добруджа отново на България. Още в деня на подписването на договора министър-председателят Богдан Филов съобщава тази дълго чакана вест по Българското национално радио и тя отеква в цялата страна. Започват тридневни национални тържества.

От този момент нататък събитията следват бърз ход. На 15 септември 1940 г. в гр. Добрич, който е определен за административен център на новоосвободена Добруджа, пристигат специално избраните от правителството български административни власти начело с генерал-лейтенант Атанас Жилков. Въпреки призивите от българска и румънска страна, жителите на града ни се събират на гарата, за да посрещнат представителите на българската администрация и понесли ги на ръце, се отправят към центъра на града.

На 21 септември се провежда извънредната сесия на Народното събрание, посветена на възвръщането на Южна Добруджа. Н. В. Цар Борис ІІІ прочита обръщение към  войските, които вече са строени на българо-румънската граница. След отслужване на тържествен молебен те влизат по море и суша в определената от Крайовския договор първа зона,  която включва градовете Балчик и Тутракан и прилежащите им села.

На 25 септември 1940 г. българската войска влиза в Добрич. За нейното посрещане жителите на Добрич са изработили специален позлатен поднос, хиляди български знамена и 50 хиляди кърпички с лика на Стефан Караджа за закичване на войниците. По цели път, по който предстои да мине войската, са изградени арки, украсени с цветя. На площада е построена тържествена трибуна за официалните лица. Сформиран е хор. От Общината до някогашното кино “Модерен” са подготвени народни трапези.    

 Още в ранното утро целият град е обкичен с българския трикольор, така че къщите почти не се виждат. От всички прозорци са спуснати килими. Народът се стича и запълва от двете страни главната улица, чак до варненския мост. Камбанен звън оглася града. В църквата "Св. Георги" се отслужва тържествен молебен. Първите български войски влизат в града точно в 10 часа. Начело на колоната е генерал управителя на Ю. Добруджа ген.-лейтенант Г. Попов. Посрещат ги д-р Божидар Янакиев и новоназначеният кмет на Добрич – инж. Кирил Старцев. Войската се строява и минава в тържествен парад пред жителите на града. Официалните лица заемат местата си на трибуната. Сред тях са: генерал-лейтенант Георги Попов, Кирил Старцев, чуждестранни аташета, съпругата на Йордан Йовков Деспина Йовкова, българските поетеси Дора Габе и Елисавета Багряна и много други известни български общественици и журналисти.

На 26 септември от Добрич българската войска потегля за завземането на трета и четвърта зона. Нейният поход през новоосвободена Добруджа завършва на 1 октомври 1940 г. в гр. Силистра.

По традиция празникът на Добрич започва с военен ритуал панихида във Военно гробище музей, в което почиват воини от шест национални армии и четири вероизповедания – участници в боевете за Добрич от 5-7 септември 1916 година, останали в нашата национална история като Добричката епопея. Община град Добрич призовава своите граждани, на този празник да се преклоним заедно пред паметта на хората, посветили себе си и отдали живота си за нашата свобода, като поставим цветя на всички техни паметници и паметни места.

Нагоре