Работна среща по организацията и провеждането на фермерски пазар в Добрич

Работна среща по организацията и провеждането на фермерски пазар в Добрич, снимка 1

Днес в Община град Добрич се проведе работна среща за организирането и провеждането на фермерски пазар в Добрич. На срещата присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.-кметът по благоустройство на територията арх. Боян Коларов, представители на каузата Глобал Добрич – Пламен Пеев и Павел Павлов, служители на общината. Гости на срещата бяха председателят на Кооперация Хранкооп – Николай Генов и координатор производители на фирмата – Ралица Касимова.

Гостите направиха презентация на дейността си и споделиха опита на организиране и провеждане на подобен пазар в други градове. Обсъдиха се начините на взаимодействие между институциите и бъдещите участници на фермерския пазар, който е набелязан да се проведе на 21 септември 2017 г. за първи път като част от празничната програма за Деня на Добрич. В бъдеще фермерският пазар се планира да стане ежеседмично събитие като по този начин не само се подпомогнат местните производители на селскостопански стоки, но и се възвърне името на Добрич като на търговски център като какъвто е възникнал някога на важен търговски кръстопът.

Мястото, където се планира да се разположи фермерският пазар, е площадът пред часовниковата кула в АЕМО „Стария Добрич“. Организацията на събитието ще се извършва от външен оператор, в случая Кооперация Хранкооп, със съдействието на Общината. Операторът  ще организира събитието, ще го популяризира и ще подбира подходящи участници. На фермерския пазар се планира да се предлага около 60% прясна продукция (подове, зеленчуци, мляко, месо), 20-25% преработена продукция (билки, сушени плодове и консервирана продукция) и около 15-20% други стоки (кухня, торбички, био торове и козметика).

На срещата се постигна принципно съгласие за сътрудничество между кооперацията Хранкооп, Община град Добрич и инициативата Глобал Добрич, за което предстои да бъде сключено споразумение.

Нагоре