Романтична серенада с две флейти и китара

Романтична серенада с две флейти и китара, снимка 1

Концерт на 13 юли (четвъртък) 2017 г. от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“

Проф. Георги Спасов - флейта

Росица Бояджиева - Вълева - флейта

Нели Недева - Илиева - китара

 

„Заглавието е породено от романтиката - романтично е мястото на възникване на самата идея - Двореца в Балчик. Тембрите на флейтите и на китарата са определено романтични, както и съчетанието на инструментите буди романтично очакване. Подбраните произведения носят романтични послания и очакваме да поднесем едно романтично настроение и наслада на нашата публика.“ Това сподели Росица Бояджиева - Вълева.

 

В програмата са включени потпури от любими опери на Джузепе Верди в аранжимент на именитите композитори - романтици Емануел Кракамп и Йосеф Кюфнер, няколко триа за две флейти и китара от класическата и романтичната епохи.

 

Проф. Георги Спасов е сред най-изтъкнатите съвременни български инструменталисти. След дипломирането си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” той специализира в Залцбург при А.Николе и К.Х.Цьолер, както и в Националната консерватория в Париж при Жан-Пиер Рампал и Ален Марион. Единственият български флейтист, поканен на първия и втория симпозиум на флейтистите от цял свят в Ница, където получава висока оценка като инструменталист и педагог. Ръководи майсторски класове в България и по цял свят. Бил е асистент на проф. Андраш Адорян на майсторските му класове през 1990 и 1992 година на Международния фестивал „Варненско лято”, както и на ММФ „Мартенски музикални дни” – град Русе. Артистичен директор на “Лятна академия на изкуствата” – Созопол. Георги Спасов е член на жури на престижни флейтови конкурси у нас и чужбина. Концертирал е в много страни по света. Лауреат е на наши и международни конкурси. За високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Първи солист на Софийската филхармония и професор по флейта в Музикалната академия в София. Десетки негови записи са включени в „златния фонд” на БНР и БНТ.

 

Росица Бояджиева-Вълева завършва АМТИИ,  Пловдив в класа по флейта на Емануил Дидов. Специализира  флейта в НМА „Проф.Панчо Владигеров” при проф. Георги Спасов. Завършва майсторските класове на Андраш Адорян и Анджело Персикили. Защитава докторат по музикознание в НБУ. Работи в Духовия оркестър на родния си град Добрич. Първа флейта и солист на „Симфониета дел Арте”, Австрия. Солист още на Български камерен оркестър и на оркестъра на арменската общност AGBU. Изявява се и като камерно-ансамблов изпълнител с разнороден по стил репертоар в България и Европа. Осъществява премиерни изпълнения на някои съвременни български, немски, унгарски и холандски композитори. През 2011 г. е председател на международното жури на Конкурс “Нитрианска лютня”, Словакия, член на Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи /EMCY/. Артистичен директор на международния фестивал “Празници на класическата камерна музика на открита сцена”, София. Инициатор и ръководител е на различни музикални и мултижанрови проекти. Има записи в Раи Уно, БНТ, БНР. Лауреат на първа награда от „Music World 2001”, Италия, на “Сребърна лира” 2010 и “Златна лира“ 2013 от СБМТД, както и на Годишната награда за музика - 2009  и 2010 на Комисията за духовно развитие на Община град Добрич.

 

Нели Недева - Илиева завършва НУИ „Добри Христов”, Варна, където учи в класа по китара на Любен Хараламбиев и АМТИИ, гр. Пловдив, със степен бакалавър по музикална педагогика, след което получава магистърска степен по класическа китара в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, в класа на доц. Александър Пумпалов. Защитава докторска дисертация в НБУ- София. Лауреат е на национални и международни конкурси. Участва в майсторските класове на Дж. Дюарт (Англия), Е. Мадригуера (САЩ), И. Сузуки (Япония), М. Садановски (Франция), Кристиян Райхерт (Германия)  и др.   Развива активна концертна дейност. Осъществила е концерти с Пловдивска и Врачанска филхармонии, както и записи в БНТ (филм - портрет „Щрихи към един незавършен портрет”  през 1990 г.). Ежегодно участва като член на жури и гост-изпълнител на международни и национални конкурси и фестивали по класическа китара. Участва в рганизацията на фестивала „Дни на класическата китара” в гр. Варна. Концертира в България, Белгия, Унгария, Полша и Сърбия. Освен като солист, участва и в камерни формации. Oсъществява  концерти с различни музиканти и се изявява като педагог и изпълнител в различни проекти. Преподавател по класическа китара, камерна музика и методика  в НУИ „Добри Христов”, гр. Варна,  хоноруван  асистент  по класическа  китара в ШУ „Епископ Константин Преславски”, Шумен и във ВСУ „Черноризец Храбър”, Варна. Автор е на публикации и монографии, свързани с китарната педагогика и изпълнителство.  Носител е на „Златна лира” от  СБМТД. Председател на дружество „Педагози и акомпанятори“  при НУИ „Д. Христов“ към СБМТД.  Изнася лекции на китарни семинари и конференции в България. Член е на Aсоциацията на българските китаристи.

 

ПРОГРАМА:

 

Джовани Бонончини (1670 - 1747) - Трио соната № 4 за 2 флейти и китара

Andante Moderato, Affettuoso, Presto

Георг Фридрих Хендел (1685 - 1759) - Сюита за 2 флейти и китара

Marsch, Air, Menuett, Bourree, Sarabande, Fughetta

Доменико Габриели (1659 - 1690) - Балет за 2 цигулки и китара

Balletto, Giga

Леонард де Кал (1767 - 1815) - Вариации за 2 флейти и китара, опус 107

Франциско Тарега (1852- 1909) - „Спомени от Алхамбра“

Мануел де Фая (1876 - 1946) - Танц на мелничаря от балета „Тривърхата шапка“

Джузепе Верди (1813 -1901) - Потпури от операта „Травиата“- аранжимент за 2 флейти - Йозеф Кюфнер

Ян ван Боом - баща (1783 - 1878) - Трио, опус 22, № 2 за 2 флейти и китара

 

Вход свободен. Заповядайте !

 

 

Нагоре