ХVІІІ Национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров"- Добрич, 23-25 юни 2017 г.

ХVІІІ Национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров"- Добрич, 23-25 юни 2017 г. , снимка 1

Осемнадесетата  национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров” ще се състои в периода между 23 - 25 юни 2017 г. в ДТ „Йордан Йовков” гр. Добрич под патронажа на кмета на Община град Добрич г-н Йордан Йорданов. Тя се организира и провежда от фондация  „Международен балетен конкурс - Варна”, с любезното съдействие на Министерство на културата, Община град Добрич и Драматичен театър "Йордан Йовков". Проявата е включена в  Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2017 г. Изпълнителите получили Голямата награда  „Анастас Петров”, І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в Група „Б” Младша възраст до 18 годишна възраст ще получат от Министерство на културата едногодишна стипендия. В тазгодишното издание са допуснати за участие 40 състезатели - 3 от Старша възраст и 37 от Младша възраст. Участниците се състезават в две възрастови групи: старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът се провежда в два състезателни тура:

І-ви тур - Задължителна класическа хореография

ІІ тур - Класическа и съвременна хореография

За много от участниците това е и начало на блестяща кариера, защото те са млади артисти-балетисти от професионални балетни трупи, ученици от средните училища по изкуствата и различните балетни школи, а участието в национален балетен конкурс от такава величина е голям плюс в творческите им биографии.

Началото на балетното изкуство в България се поставя през 1927 г. и един от първите балетмайстори е Анастас Дачев Петров - приет за основоположник на българския балет. Роден е на 1 септември 1899 г. в град Добрич, починал на 79 години на 26 декември 1978 г. в гр. София. Бил е солист и балетмайстор в Софийската национална опера от 1927 г. до 1961 г.

 

Състав на журито:

ПРЕДСЕДАТЕЛ

доц.  Ясен Вълчанов –  премиер солист на Софийската опера и балет, балетен педагог в НБУ-София и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той  е първият носител на Голямата награда на  името на Анастас Петров от 1982 г., лауреат на Международния балетен конкурс-Варна 1983г.

ЧЛЕНОВЕ:

Сара - Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет. През 2016 г. е наградена с най-високото отличие на Министерство на културата „Златен век” за  изключително големи заслуги в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Марта Петкова - примабалерина на Софийската опера и балет, носителка на Голямата награда на името на Анастас Петров от 2001 г. на Международния балетен конкурс - Варна 2002 г., печели специалната награда на Силвия Ко, Япония за перспективен млад танцьор.

Росен Канев - премиер солист на Софийската опера и балет, носител  на Трета награда от Националния балетен конкурс „ Анастас Петров” 1993 г., удостоен с „Кристална лира” 2001 г. на Съюза на българските музикални и танцови дейци и наградата „Анастас Петров“ 2012 г.  за педагогическа дейност.

Любомир  Кацаров - премиер солист, балетен педагог в НУИ " Добри Христов" Варна, преподавател в катедра „Хореография” на Варненския свободен   университет „Черноризец Храбър”. Със своята партньорка Екатерина Илиева през 1964 г.  откриват първия в света Международен балетен конкурс във Варна.

П Р О Г Р А М А

Драматичен театър „ Йордан Йовков”

24  юни 2017 г.,  9:30  часа

ОТКРИВАНЕ. ПЪРВИ ТУР

Класическа хореография

 

25 юни 2017 г.,  9:30 часа

ВТОРИ ТУР

Класическа и съвременна хореография

 

25 юни 2017 г.,  18:00 часа

ЗАКРИВАНЕ. ОБЯВЯВАНЕ НА НАГРАДИТЕ

ГАЛА КОНЦЕРТ НА ЛАУРЕАТИТЕ И ФИНАЛИСТИТЕ

 

 

 

Нагоре