Клавирно трио от Университет по изкуствата „Джордже Енеску“ - Яш, Румъния се представя на добричка сцена

Клавирно трио от Университет по изкуствата „Джордже Енеску“ - Яш, Румъния се представя на добричка сцена , снимка 1

Тази вечер /9 май/ от 19. 00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ в рамките на Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ 8 – 12 май

 

Дойна Григоре – пиано

Дойна Григоре е възпитаник на Националния университет по изкуства "Джордже Енеску" в Яш, който завършва в класа на проф. д-р. Михаела  Константин. Участва в редица майсторски класове в Белгия, Унгария, Швейцария и др. През 2006 г. защитава докторска дисертация в Националния университет по музика в Букурещ. Изнася многобройни концерти в родната си страна и по света. Осъществява записи за родни и чужди медии, издава СD. През 2010 и 2012 г. изнася рецитали като камерна двойка с цигуларя  Шербан Лупу, в залите на  филхармониите в  Яш и Сучава, като част от  Международния фестивал на изкуствата. През 2012 г.  представя на публиката в Германия творби на съвременни румънски композитори, както  и на  Енеску и Барток в Берлин, Манхайм и Олденбург. През 2016 г. с клавирно трио съвместно с  Елена Ованеску - цигулка и Себастиан Въртосу - виолончело изнася концерти на сцената на  филхармониите в Яш и Бакъу, както  и в Кишинев, Молдова. Дойна Григоре  се изявява като солист в Румъния, Италия, Швейцария, Унгария. Репертоарът ѝ включва произведения с широк  стилов обхват - от епохата на барока до съвременна музика.

 

Елена Ованеску - цигулка

Започва обучението си по цигулка в специализирания Лицей по изкуства в родния си град Яш, след което завършва Консерваторията  „Чиприан Порумбеску“ в Букурещ  в две направления- изпълнителски и педагогически. Започва своята педагогическа кариера като преподавател по цигулка в Лицея по изкуства в Крайова, а по-късно става университетски преподавател, преминавайки всички степени и звания. От 1991 г. е доцент в Университета по изкуства „Джордже Енеску“ в Яш. Освен като цигулар, тя се изявява и като виолист. Нейната богата творческа дейност се проявява като солист и камерен музикант в Румъния, Молдова, Тунис. Обширната й  педагогическа работа като преподавател в Румъния и Тунис дава основа на задълбочена научна и публицистична дейност.Нейни възпитаници от родната й страна, както и в Тунис са лауреати на национални и международни конкурси в много европейски страни. Член е на авторитетни жури в Румъния и Италия (Неапол), член на редица международни културни асоциации и участник в научни конференции с интересни доклади по въпросите на културния обмен и цигулковата педагогика.

 

Себастиан Въртосу - виолончело

Себастиан Въртосу завършва Университета по изкуства в Яш със специалност виолончело. Основател и дългогодишен член на струнния квартет „Гаудеамос“ , с който осъществява концертни турнета освен в родната си страна, но и в Европа, Япония и Русия. С този състав  е лауреат на престижни международни награди като - Специалната награда на Международния конкурс  за струнни квартети от Моцартеума, Залцбург , Австрия; Втора награда (Първа неприсъдена) от Международния конкурс по камерна музика „Белини“, Калтанисета, Сицилия, Италия; Голямата награда „Ровере д’Оро“ от Международния конкурс по камерна музика в Сан Бартоломеро ал Маре, Италия;

От 2014 г. Себастиан Въртосу е редовен професор по виолончело, камерна музика и барокова музика в Университета по изкуства „Джордже Енеску“, Яш.

Автор е на сериозни научни трудове - „Струнните квартети на Димитри Шостакович“, „Интонационната техника при свирене в струнен квартет“, „Транскрипции и оркестрации“ и др.

 

ПРОГРАМА:

Михаил Глинка (1804 - 1857) - Патетично трио

Allegro moderato

Scherzo: Vivacissimo

Largo

Allegro con spirito

 

Сергей Рахманинов (1873 - 1943) - Елегично трио № 1

Lento lugubre.

più vivo - con anima - appassionato - tempo rubato - risoluto

 

Лудвиг ван Бетовен (1770 - 1827)  - Клавирно трио "Архидук", оп. 97

Allegro moderato,

Scherzo (Allegro)

Andante cantabile ma però con moto. Poco piu adagio

Allegro moderato – Presto

Нагоре